woensdag 24 december 2014

Oekraïense deserteur: Su-25 haalde MH17 neer

Een uit het Oekraïense leger gedeserteerde militair beweert dat vlucht MH17 van Malaysian Airlines is neergeschoten door een Su-25 van de Oekraïense luchtmacht. De straaljager zou vlak voordat de Boeing 777 over kwam zijn opgestegen van een luchtmachtbasis in de buurt van Dnipropetrovsk met twee luchtdoelraketten. Bij terugkeer zouden de R-60 raketten ontbroken hebben.

Volgens woordvoerder Vladimir Markin van de Russische Onderzoekscommissie wordt de naam van de naar Rusland overgelopen militair niet bekend gemaakt ''om zijn veiligheid te waarborgen''. Tegenover het persbureau Tass gaf Markin aan dat de militair dienst deed op de bewuste luchtmachtbasis. ''Deze getuige meent dat het helemaal niet nodig was om de Su-25 met deze raketten uit te rusten, aangezien de volksmilitie in het zuidoosten van Oekraïne niet over vliegtuigen beschikt.''

De militair verklaarde verder dat hij piloot Volosjin tegen een collega hoorde zeggen dat ''het vliegtuig op een verkeerde tijd op een verkeerde plaats'' was. Hij zou een leugentest door zijn Russische ondervragers goed hebben doorstaan. Markin: ''Dat, net als alle feitelijke informatie die hij verstrekte, doet de ondervragers geloven dat hij de waarheid spreekt.'' Het verhaal van de overgelopen militair bevestigt volgens Markin de verhalen van Oekraïners in het door de pro-Russische separatisten beheerste gebied dat zij vlak voor het neerstorten van MH17 vlakbij het passagiersvliegtuig een gevechtsvliegtuig zagen.

Aan Oekraïense zijde wenst de staatsveiligheidsdienst SBU geen commentaar te geven. ''Alweer een verzonnen verhaal, daar gaan we geen commentaar op leveren'', aldus een woordvoerder tegenover het persbureau Interfax.

Bronnen: Tass, Interfax

Geen opmerkingen: