maandag 29 december 2014

Parlement neemt begroting aan met volkslied

Het Oekraïense parlement heeft vanmorgen om kwart over vier plaatselijke tijd de begroting 2015 aangenomen. Het kabinet wil volgend jaar 24,6 miljard euro aan inkomsten zien te verwerven, waarvan bijna 1 miljard euro door de verkoop van staatseigendommen. De begroting is gebaseerd op een daling van de economie van 4,3 procent, een inflatie van 13,1 procent en een koers van 17 hrivna voor een Amerikaanse dollar. Na het goedkeuren van de landsbegroting zongen de parlementsleden het volkslied.

Aan uitgaven staat 24,6 miljard euro genoteerd, waarvan 4,7 miljard euro aan defensie en veiligheid, 3,9 miljard euro voor het aflossen van de overheidsschulden en 4,7 miljard wordt besteed aan het uitbetalen van de pensioenen. Aan de inkomstenkant wordt maximaal 3,3 miljard euro aan belastingen geïnd. Dat is 3,7 procent van het geschatte bruto nationaal product van 88,5 miljard euro.

''Deze begroting is verre van ideaal, om eerlijk te zijn. Maar dat gold ook voor de vorige begrotingen'', constateerde premier Arseni Jatsenjoek nadat de begroting van zijn pas aangetreden kabinet was aangenomen. ''Daarom hebben we een voorbehoud gemaakt, want we hebben het parlement tot half februari de tijd gevraagd om de begroting nog te kunnen aanpassen.''

Dat zou nodig kunnen zijn als tot overeenstemming gekomen wordt met buitenlandse schuldeisers en sponsors als het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat meteen reageerde op het nieuws dat het parlement heeft ingestemd met de begroting. Donderdag 8 januari komt de IMF-delegatie weer naar Kiev om met het kabinet te overleggen over meer financiële steun.

Het parlement stemde ook in met belangrijke wijzigingen in de belastingwetgeving. Van de 22 belastingen zijn er 13 geschrapt. Een eerdere verhoging van de belasting op de gaswinning van 28 naar 55 procent en het winnen van olie van 21 naar 45 procent wordt niet meer als tijdelijk meer gezien, maar is nu een structurele maatregel. Bedrijven die een samenwerking met de overheid aan gaan, moeten 70 procent belasting gaan betalen. Graanexporteurs krijgen niet langer de 20 procent BTW terug.

Importeurs moeten 5 tot 10 procent aan belasting extra moeten betalen, afhankelijk van de sector waarin ze actief zijn. Om bedrijven uit de immense schaduweconomie van het land te halen, gaat hun bijdrage voor de sociale zorg van 41 naar 16,4 procent.

Verder stelde het parlement vast dat overheidspersoneel maximaal 443 euro per maand mag verdienen, met uitzondering van medewerkers van de anticorruptie-organisaties. Er wordt flink gesnoeid in het personeelsbestand van het Openbaar Ministerie. Daar verdwijnt een kwart van het personeel, waardoor het aantal medewerkers daalt tot 15.000. Ook de politie moet flink inleveren. Het aantal agenten gaat komend jaar van 172.000 naar 152.000 agenten.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: