woensdag 24 december 2014

Peiling: meer mensen zien Rusland als dé vijand

De steun voor een Europese koers blijft toenemen, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van DW-Trend. In de afgelopen dertien maanden sinds de vorige peiling van hebben de Oekraïners definitief het vertrouwen in Rusland verloren. In november vorig jaar beschouwde 29 procent van hen de relatie met het buurland nog als vriendschappelijk, maar dat vindt nu nog maar 10 procent. Ruim de helft van de ondervraagden (56 procent) ziet Rusland nu als vijand, terwijl 29 procent het over een gespannen verhouding heeft.

De gevoelens in de hoofdzakelijk Russisch sprekende oostelijke delen van het land zijn ook veranderd, want daar beschouwt 81 procent van de ondervraagden de relatie met het buurland als gespannen of vijandig. Op de Krim en in de door de separatisten bezette gebieden werd de peiling van DW-Trend overigens niet uitgevoerd.

De pro-Westerse trend zet door met twee derde van de ondervraagden die de relatie omschrijft als vriendschappelijk of op gelijke voet. De sympathie voor de Verenigde Staten groeide naar 67 procent, terwijl 73 procent nu voorstander is van toetreding van hun land tot de Europese Unie.

Bron: Ukrajina Pravda

Geen opmerkingen: