zondag 28 december 2014

Peiling: verdrag met EU van ondergeschikt belang

Nog niet één op de tien Oekraïners beschouwt de ondertekening van het associatieverdrag met de Europese Unie als één van de belangrijkste gebeurtenissen van dit jaar. Uit een opinieonderzoek dat het Internationaal Sociologisch Instituut in Kiev uitvoerde voor het weekblad Dzerkalo Tizjnia blijkt dat 8,3 procent het associatieverdrag wel als belangrijk heeft ervaren.

Het onderzoek omvatte heel Oekraïne, met uitzondering van de door de pro-Russische separatisten bezette gebieden en de door Rusland geannexeerde Krim. In het westen van het land was de meeste notie van de ondertekening van het verdrag met de EU, want daar gaf 18 procent te kennen het als een belangrijke gebeurtenis te zien. In de delen van de Donbas waar het leger het voor het zeggen heeft, bleek het om slechts 1,5 procent te gaan en om 5,8 procent voor het hele oosten van het land.

Slechts 2,2 procent van alle ondervraagden noemde de vervroegde parlementsverkiezingen als een belangrijke gebeurtenis. Ook van de nieuwe regering, met tal van nieuwe gezichten, bleken weinig mensen onder de indruk (2,1 procent) en dat gold ook voor de wetgeving om de oude gezichten, die van de regering-Janoekovitsj, uit hun functies te ontheffen (1,9 procent).

Wat vonden de Oekraïners dan wel belangrijk? De dood van honderd demonstranten tegen de vorige regering in februari van dit jaar in de hoofdstad Kiev schokte 39,1 procent. De dood van duizenden in de provincies Donetsk en Loehansk werd door 46 procent als een belangrijke gebeurtenis genoemd.

De annexatie van de Krim werd door 35,8 procent genoemd, terwijl 19.3 procent de vlucht van president Viktor Janoekovitsj naar Rusland als de belangrijkste gebeurtenis van het jaar omschreef. Voor 7,5 procent was het meer dat Janoekovitsj en zijn getrouwen hun straf ontlopen dan dat ze naar het buitenland vluchtten.

Belangrijk vonden de ondervraagden ook de grote waardedaling van de hrivna (14,1 procent) en het ontstaan van de separatistische volksrepublieken in Donetsk en Loehansk (10,4 procent).

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: