woensdag 31 december 2014

Terugblik 2014: top-vijf van Russische media fakes

Televisiezender Ukraine Today heeft een top-vijf opgesteld met de meest misleidende berichten vanuit Rusland van het afgelopen jaar. De vijfde plaats is voor een vrouw die op tal van plaatsen in beeld kwam, telkens in een andere (slachtoffer)rol. In Odessa, in Donetsk en ook als vluchteling in Moskou.

De vierde plaats is toegekend aan de man die beweerde dat leden van de Nationale Garde door de Oekraïense regering een stuk land zou zijn beloofd als ze tegen de pro-Russische rebellen zouden strijden. Om het Westen zwart te maken, vertoonde de Russische televisie beelden van een Amerikaanse jongen die als verjaardagscadeau zijn slaapkamer behangen zag met afbeeldingen van blote mannen. De originele video laat echter een grote poster van een monstertruck zien.

De tweede plaats werd toebedeeld aan de nogal knullig gefotoshopte satellietbeelden waarop was te zien hoe een Oekraïense straaljager vlakbij het vliegtuig van Malaysia Airlines vloog, uiteraard met de bedoeling om aan te tonen dat vlucht MH17 door deze Su-25 neer was gehaald en niet door een Boek-raket.

Voor Ukraine Today was de onbetwiste winnaar de vrouw die beweerde met eigen ogen te hebben gezien hoe een driejarig jongetje door Oekraïense soldaten werd gekruisigd bij wijze van straf. De Russische zender 1TV moest later erkennen dat het verhaal verzonnen was.



Bronnen: Ukraine Today, YouTube

Geen opmerkingen: