zondag 21 december 2014

Unicef: 1,7 miljoen Oekraïense kinderen in nood

Ruim 1,7 miljoen kinderen verkeren volgens Unicef in de komende wintermaanden in een ''extreem ernstige situatie'' door het oorlogsgeweld in Oost-Oekraïne. Veel gezinnen zijn dakloos geworden en moeten onder barre omstandigheden zien te overleven.

''Het zijn vooral de kinderen die onder dit conflict te lijden hebben. Niet alleen door de thuissituatie, maar ook omdat ze vaak ook niet naar school kunnen'', constateert Marie-Pierre Poirier, directeur Midden- en Oost-Europa en Azië van Unicef. Zij wil dan ook dat er middelen worden vrijgemaakt om de slachtoffers van het oorlogsconflict te helpen. ''De winter is ingevallen en dat maakt de situatie des te ernstiger.''

Volgens Unicef zijn 147 scholen dicht in de gebieden waar de pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger tegenover elkaar staan. Daardoor krijgen 50.000 al sinds september geen onderwijs meer. Sommige scholen zijn aan puin geschoten, andere zijn dicht omdat het te gevaarlijk is geworden. In het gebied waar het leger de controle heeft, zijn 187 scholen beschadigd of soms ook met de grond gelijk gemaakt.

Inmiddels zijn er meer dan 1 miljoen vluchtelingen geregistreerd, waarvan de helft naar Rusland is getrokken en de andere helft een onderkomen elders in Oekraïne heeft gevonden. Onder hen zijn zeker 130.000 kinderen, aldus Unicef. Veel kinderen gaan niet naar school. Hun ouders hebben ze niet aangemeld, in de verwachting dat ze elders onderdak krijgen of dat ze snel naar huis kunnen terugkeren als het daar weer rustig is.

Bron: CNN

Geen opmerkingen: