donderdag 29 januari 2015

EU verlengt sancties tegen Rusland met half jaar

De Europese Unie verlengt de sancties tegen Rusland met een half jaar. Ook wordt de zwarte lijst van Russen en Oekraïners die de separatisten in het oosten van Oekraïne steunen, uitgebreid. Dat hebben de EU-ministers van Buitenlandse Zaken vandaag besloten, zo liet minister Bert Koenders weten.

De bewindsman sprak over een fors signaal richting Rusland. Hij kon nog niet zeggen welke nieuwe namen aan de zwarte lijst worden toegevoegd. De personen en instellingen op de lijst kunnen niet meer bij hun tegoeden in de Europese Unie. Ook zijn de betrokkenen niet meer welkom in de EU. Het is de bedoeling dat met een combinatie van druk en dialoog ''deze ernstige situatie'' niet verder verslechtert, aldus Koenders.

De EU-lidstaten willen zo snel mogelijk een einde aan het geweld in Oost-Oekraïne. Zij vinden dat Moskou de rebellen niet meer moet ondersteunen, maar zijn invloed juist moet aanwenden om de vrede te herstellen.

Volgens minister Koenders is er ,,constructief'' met de Griekse collega onderhandeld over de nieuwe stappen van de EU. De kersverse Griekse regering leek voor de vergadering afstand te nemen van een verdere aanscherping van de sancties. De Griekse minister Nikos Kotzias zei dat hij wil voorkomen dat er een kloof ontstaat tussen de EU en Rusland. Ook zouden de strafmaatregelen contraproductief zijn.

De ministers van Buitenlandse Zaken hielden de extra vergadering wegens het bloedbad in de Oekraïense havenstad Marioepol afgelopen zaterdag. Daar vielen 31 doden bij een aanval die wordt toegeschreven aan de pro-Russische rebellen.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: