zaterdag 31 januari 2015

Geen enkel resultaat onderhandelingen Minsk

De gesprekken van de Contactgroep Oekraïne in de Wit-Russische hoofdstad Minsk hebben niets opgeleverd. Dat melden Russische media. Er is geen overeenkomst bereikt tussen Oekraïne, Rusland, de pro-Russische rebellen en de OVSE. De partijen hebben in Minsk gesproken over herinvoering van het Minsk-akkoord van september. Daarin werd onder meer een staakt-het-vuren en het terugtrekken van zware wapens overeengekomen.Het staakt-het-vuren werd niet lang daarna door beide zijden geschonden.

De gesprekken duurden ongeveer drie uur. Over een akkoord wordt later verder gesproken, aldus rebellenonderhandelaar Vladislav Dejn tegenover persbureau RIA Novosti. De leiders van de zelfverklaarde volksrepublieken in Oost-Oekraïne hebben vandaag gemeld dat ze niet willen meedoen aan onderhandelingen als Oekraïne geen staakt-het-vuren uitroept en de zware wapens terugtrekt.

Rebellenonderhandelaar Denis Poesjilin zei in Minsk dat Aleksander Zachartsjenko van de Volksrepubliek Donetsk en Igor Plotnitski van de Volksrepubliek Loehansk niet van plan zijn te komen als Oekraïne geen actie onderneemt. Ook willen ze een evenredige vertegenwoordiging van Oekraïense kant. Ze willen spreken met de premier of president van het land en niet oud-president Leonid Koetsjma, die vandaag in Minsk was.

Koetsjma zelf zei na afloop van het gesprek tegen het persbureau Interfax dat de separatisten duidelijk niet uit waren op een akkoord, aangezien ze alleen maar ultimatums stelden aan de Oekraiense regering. "Ze weigerden om te praten over een plan voor een staakt-het-vuren en de terugtrekking van zware wapens.''

Bronnen: NU.nl, Reuters

Geen opmerkingen: