vrijdag 23 januari 2015

Inwoners Horlivka ontvluchten massaal hun stad

Er wordt hevig gevochten bij de plaats Horlivka in de provincie Donetsk. Vanuit het dorp Korolenko wordt het Oekraïense leger daar beschoten. De bevolking verlaat de stad massaal, aldus journalist en militair expert Dmitro Timtsjoek. Het leger zou een Grad-raketinstallatie van de rebellen hebben vernietigd.

In het dorp Piski, vlakbij het vliegveld van Donetsk, is volgens journalist Roman Bochkala geen huis meer zonder schade. Het leger houdt daar stand. ''Er zijn nog steeds gebouwen waarin de militairen zich kunnen verschansen, al proberen de rebellen nu zoveel mogelijk te vernielen. Maar Zachartsjenko zal vandaag Piski niet in komen'', schrijft Bochkala, met een verwijzing naar de opmerking van de premier van de Volksrepubliek Donetsk dat hij de pro-Russische rebellen had opgedragen om uiterlijk woensdag Piski te veroveren.

Eenheden van het Oekraïense leger zouden in de afgelopen 24 uur maar liefst 115 maal zijn aangevallen. De rebellen zetten daarbij Grad-raketten en artillerie in. De laatste grote aanval was gistermiddag bij de plaats Tsjermalik, in de omgeving van de zuidelijke stad Marioepol. Afgelopen nacht was het relatief rustig, aldus het perscentrum van het leger vanochtend.

Het ministerie van Defensie van de Volksrepubliek Donetsk meldt dat drie burgers gedood zijn en zes gewond raakten bij aanvallen van het Oekraïense leger. ''In totaal werden gisteren zestien burgers gedood en raakten achttien mensen gewond'', aldus woordvoerder Eduard Basoerin. Het is onduidelijk hoeveel slachtoffers daar bij worden gerekend van de mortieraanval op de trolleybus in de stad Donetsk. De OVSE meldt dacht acht doden naar een plaatselijk mortuarium zijn gebracht, anderen houden het op dertien tot zelfs vijftien dodelijke slachtoffers.

Bronnen: Ukrinform, Censor.net, Kyiv Post

Geen opmerkingen: