zondag 18 januari 2015

Moskou: 'Porosjenko sloeg aanbod van Poetin af'

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft afgelopen week een voorstel van zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin verworpen om de zware wapens aan beide zijden weg te halen van de frontlinie en weer over te gaan tot het respecteren van het begin september in Minsk afgesproken staakt-het-vuren. Dat melden Russische media vanavond op gezag van Poetin's woordvoerder Dmitri Peskov.

Poetin liet zijn voorstel donderdagavond per brief aan Porosjenko toekomen. ''Rusland bood aan om als bemiddelaar op te treden'', zei Peskov tegen het persbureau Itar-Tass. Op de tv-zender NTV werd de precieze inhoud van de brief weergegeven. Poetin stelt daarin voor om ''maatregelen te nemen om het elkaar beschieten te stoppen, maar ook een snelle terugtrekking van beide partijen van alle wapens waarmee munitie met een doorsnee van meer dan 100 millimeter kan worden afgeschoten''.

Poetin's woordvoerder liet in een interview met de radiozender Govorit Moskva weten dat de gevechten van vandaag niet bevorderlijk zijn voor het zoeken naar een oplossing voor het conflict in Oost-Oekraïne.

Terwijl premier Andrei Zachartsjenko van de Volksrepubliek Donetsk te kennen gaf dat het Oekraïense leger met de aanval van vandaag de afspraken van 'Minsk' heeft geschonden door buitenwijken van de stad Donetsk aan te vallen, zei legerwoordvoerder Andrei Lisenko vandaag dat het leger niet anders heeft gedaan dan het herstellen van de frontlinie zoals die was voordat de pro-Russische rebellen begonnen met hun pogingen om de luchthaven bij de stad te veroveren.

Volgens Lisenko is het leger ook niet van zins verder Donetsk in te trekken en daarmee veel burgerslachtoffers in de stad te riskeren. Dit ondanks de harde taal die president Porosjenko vanmiddag sprak in Kiev, namelijk dat het leger Oost-Oekraïne terug zal veroveren en ''geen centimeter'' prijs zal geven.

Bronnen: Reuters, Itar-Tass, Kyiv Post, Ukraine Today

Geen opmerkingen: