zondag 25 januari 2015

OVSE: raketaanval Marioepol 'roekeloos en schandelijk'

De raketaanval op Marioepol in Oost-Oekraïne is roekeloos en schandelijk. Dat zegt ambassadeur Ertugrul Apakan van de OVSE. Bij de aanval kwamen 30 mensen om het leven en raakten 93 mensen gewond. Van de gewonden verkeren 40 in kritieke toestand. "Ik pleit voor een grondig onderzoek naar dit incident", zegt Apakan in een reactie.

Hij dringt bij alle partijen aan op stevige maatregelen om een nieuwe escalatie te voorkomen. Apakan vindt dat de partijen terug moeten naar de onderhandelingstafel. "Deze situatie kan niet zo doorgaan. Er is een onmiddellijk staakt-het-vuren nodig. De inwoners van Oekraïne verdienen vrede."

Na de aanval heeft een team van de OVSE onderzoek gedaan, waaruit blijkt dat zeker negentien raketten zijn afgevuurd. Waarschijnlijk zijn dat er zelfs meer, want het stadsbestuur van Marioepol meldde vandaag dat 53 flatgebouwen en 14 woningen vernield zijn door Grad-raketten. Volgens het OVSE-team zijn ze afkomstig uit een gebied dat onder controle staat van de pro-Russische separatisten.

Het stadsbestuur liet vanmiddag weten dat naar schatting 12.000 inwoners van Marioepol op een of ander manier zijn getroffen door de aanval, hetzij doordat hun huis is vernield of dat ramen zijn gesprongen.

Ook EU-commissaris van Buitenlandse Zaken, Federica Mogherini, veroordeelt de raketaanval. Ze roept Rusland op de separatisten op geen enkele manier meer te helpen om verdere rampzalige consequenties te voorkomen. Ze zegt dat de partijen hun verantwoordelijkheid moeten nemen en moeten stoppen met hun vijandige acties.

De Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken noemt het geweld een gruwelijke aanval. In een verklaring zegt hij dat Rusland de separatisten geholpen heeft en dat hij dat onverantwoord vindt. Rusland zou de separatisten de afgelopen weken opnieuw geavanceerde wapens hebben geleverd. Kerry wil dan ook dat Rusland onmiddellijk stopt met het helpen van de separatisten. "Anders zal de druk op Rusland vanuit de Verenigde Staten en ook internationaal alleen maar toenemen."

Bronnen: NOS, OVSE

Geen opmerkingen: