zondag 25 januari 2015

Porosjenko over Marioepol: 'Er is genoeg bewijs'

Er is voldoende bewijs dat Rusland achter de raketaanval van gisteren op Marioepol zit. Dat zei president Petro Porosjenko eerder vandaag tijdens een spoedzitting van de Nationale Veiligheidsraad. ''We hebben radio- en telefoongesprekken opgevangen die aantonen dat de rebellen de aanval hebben uitgevoerd en dat ze daarbij helaas de steun hebben gekregen van Rusland.''

Porosjenko voerde het Russische veto op een verklaring van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aan als een bewijs van de betrokkenheid van het buurland bij de aanval. De Oekraïense staatsveiligheidsdienst SBU zou een rebel gevangen hebben genomen in de buurt van de plek waar de raketten op Marioepol zijn afgevuurd. Hij wordt nu ondervraagd om aan meer informatie te komen. Het leger zou zo'n 700 rebellen hebben gedood in de directe omgeving van Marioepol. Bij de aanval zouden acht Grad-raketlanceerinstallaties zijn vernield.

De president zei zich grote zorgen te maken over de veranderde opstelling van de separatisten. Vrijdag gaf separatistenleider Alexander Zachartsjenko te kennen dat het staakt-het-vuren volledig van de baan is en dat de rebellen zich opmaken om de provincies Donetsk en Loehansk volledig te veroveren. ''Als ze zich aan de in Minsk gemaakte afspraken hadden gehouden, dan hadden we niet die ellende gehad in Volnovaha en Marioepol'', aldus Porosjenko.

In Volnovaha kwamen bijna twee weken geleden dertien passagiers van een bus om bij een raketaanval, die door de Oekraïense autoriteiten aan de rebellen zijn toegeschreven, terwijl de rebellen op hun beurt naar het Oekraïense leger wijzen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: