dinsdag 27 januari 2015

'Savtsjenko vrij in ruil voor opheffen sancties'

De Russische delegatie in de parlementaire vergadering van de Raad van Europa zou tijdens informele besprekingen in Straatsburg hebben aangeboden dat de Oekraïense piloot Nadia Savtsjenko wordt vrijgelaten in ruil voor het opheffen van de sancties tegen Rusland. Dat meldt de Russische schrijver Sergei Sidorenko.

Savtsjenko, en mogelijk ook andere Oekraïners die in Rusland gevangen zitten, zouden vrij kunnen komen als de Russische delegatie haar stemrecht in de parlementaire vergadering van de Raad van Europa terug krijgt. Het initiatief daartoe zou van Oekraïne moeten komen. De Oekraïense delegatie heeft het Russische aanbod afgewezen, aldus de nieuwssite Ukrajinska Pravda.

Toch wordt door waarnemers aangenomen dat het aanbod de kans vergroot dat de Russische delegatie weer stemrecht krijgt. Afgelopen zomer werd de delegatie het stemrecht tot aan de jaarwisseling ontnomen vanwege de annexatie van de Krim. De Nederlandse delegatie zou van zins zijn om deze week een voorstel in te dienen om het onthouden van stemrecht te laten voortduren vanwege de rol die Rusland in Oost-Oekraïne speelt.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: