zaterdag 21 februari 2015

'Adviseur Poetin leidde scherpschutters Maidan op'

Het was een belangrijke adviseur van Russisch president Vladimir Poetin die een jaar geleden tijdens de protesten op het Maidan-plein in Kiev de opdracht gaf aan scherpschutters om de demonstranten te beschieten. Dat toont bewijsmateriaal van de Oekraïense geheime dienst aan, aldus president Petro Porosjenko.

De bezetting van het Maidan-plein in Kiev begon in november 2013, nadat toenmalig president Viktor Janoekovitsj onverwacht beslist had het Europees Associatieverdrag niet te tekenen. Een aantal dagen later bezetten kwade Oekraïners het plein, om er maandenlang te blijven.

De scherpschutters waarvan Porosjenko spreekt, zijn zij die in februari vorig jaar het vuur openden op de vele tegenstanders van Janoekovitsj die toen nog steeds tegen hem aan het protesteren waren. Ze doodden velen van hen, terwijl Janoekovitsj zelf naar Rusland vluchtte. Uiteindelijk werd toen een nieuwe interimregering gevormd, met de leiders van de protestbeweging op Maidan.

Wie zat er achter de beschietingen? Volgens Porosjenko was het niet enkel Janoekovitsj, maar ook Poetin zelf. Via Vladislav Soerkov, een medewerker van het Kremlin, die de scherpschutters zou hebben geleid. Soerkov is een belangrijke adviseur van Poetin. Hij staat sinds maart vorig jaar op de lijst van vertrouwelingen van de Russische president die als gevolg van de economische sancties tegen het land niet meer in de EU-landen mogen komen. Europa strafte de Russen met die sancties voor de annexatie van de Krim, het Oekraïense schiereiland aan de Zwarte Zee.

Volgens Porosjenko beschikt de Oekraïense geheime dienst over ‘bewijzen’ dat Soerkov de organisator van de scherpschutters was. Het Russische ministerie noemt de beschuldiging van Porosjenko echter ‘absurd’.

 Bron: DeStandaard

Geen opmerkingen: