donderdag 19 februari 2015

Moskou verontrust over verzoek om VN-vredesmacht

Rusland is verontrust over het voorstel van de Oekraïense president Petro Porosjenko om een vredesmacht in Oost-Oekraïne te stationeren. De Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Vitaly Tsjoerkin, vreest dat het voorstel afleidt van de overeenkomst van Minsk van 12 februari. Daar werden afspraken gemaakt door Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk en werd de waarnemersrol van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bevestigd. Van een vredesmacht was helemaal geen sprake, volgens Tsjoerkin.

Porosjenko kan volgens Tsjoerkin beter eerst doen wat in Minsk is afgesproken, dan met nieuwe voorstellen komen. Porosjenko opperde woensdagavond dat er een buitenlandse vredesmacht naar het oosten van Oekraïne moet komen. Die zou een mandaat van de VN moeten hebben. Als dat lukt, wil Porosjenko met Oekraïners partners in gesprek gaan over een vredesmacht.
Debaltseve

Volgens het Kremlin spreken de leiders van Duitsland, Frankrijk, Oekraïne en Rusland elkaar donderdag telefonisch. Ze willen een nieuw staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne van de grond te krijgen.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: