zaterdag 21 februari 2015

Oekraïne sluit 23 grensovergangen naar Rusland

Oekraïne heeft 23 grensovergangen naar Rusland gesloten. Achttien daarvan zijn lokale grensposten in de provincies Loehansk, Donetsk, Charkiv, Soemi en Tsjernihiv. Eerder werden al veertien grensovergangen gesloten in de provincies Loehansk en Donetsk, omdat het te gevaarlijk werd om hierlangs het land in of uit te gaan. Er blijven 39 grensposten over. Volgens secretaris Oleksandr Toertsjinov van de Nationale Veiligheidsraad levert het sluiten van de grensposten een belangrijke bijdrage aan het herstellen van de rust in het oosten van het land.

"Eigenlijk hadden we dit eerder moeten doen, afgelopen zomer al. Toen had het geholpen, maar nu komen dagelijks Russische tanks en legertrucks met munitie het land binnen'', zegt militair expert Vjacheslav Tseluiko. ''Nu is de situatie zo dat ze wel een andere weg zoeken als het via een bepaalde grenspost niet meer kan.'' Hij meent dat het sluiten van de grensposten pas effect heeft als de grens wordt afgeschermd met bijvoorbeeld de Muur, waarmee in de buurt van Charkiv al een begin is gemaakt, en door gewapende grenspatrouilles.

Ook parlementslid Pavlo Kisjkar van Zelfredzaamheid, tevens lid van het vrijwilligersbataljon Donbas, is sceptisch: ''Het kan een eerste stap zijn op weg naar het uitroepen van de staat van beleg in ons land, maar echt effectief is het niet. Hooguit voor de provincie Charkiv.''

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: