vrijdag 20 februari 2015

Parlement doet onderzoek naar Debaltseve

De parlementscommissie voor Nationale Veiligheid en Defensie houdt maandag een besloten vergadering over de vraag wie verantwoordelijk is voor het verliezen van Debaltseve aan de pro-Russische rebellen. Commissievoorzitter Serhei Pasjinski (Blok-Porosjenko) heeft dat gezegd op Radio Svoboda.

Hij verwacht dat de commissie tot een aantal conclusies komt die openbaar worden gemaakt. "Het zullen heldere, harde conclusies zijn. Er zijn mensen die hun werk niet goed hebben gedaan en die moeten vervangen worden'', aldus Pasjinski. De helft van de commissieleden heeft een militaire achtergrond en kan dus goed oordelen over wat precies mis is gegaan.

Pasjinski vindt de aftocht van het Oekraïense leger uit Debaltseve eervol is geweest, aangezien de eenheden op een georganiseerde manier het stadje hebben verlaten en weer opnieuw de strijd aan kunnen gaan.

Een vergelijking met de situatie in Ilovaisk afgelopen augustus is volgens Pasjinski niet te maken. In deze omsingelde stad sneuvelden 1.000 Oekraïense soldaten. ''Daar gooiden sommige eenheden hun wapens aan de kant en maakten dat ze wegkwamen. Sommigen hebben we 200 kilometer verderop terug gevonden. Dat is in Debaltseve niet gebeurd.''

De terugtrekking van het Oekraïense leger uit Debaltseve is gisteravond voltooid. Daarmee is het stadje volledig in handen van de pro-Russische rebellen. Het is nog altijd onduidelijk hoeveel soldaten gesneuveld zijn in de wekenlange strijd om Debaltseve. Officieel gaat het om 22 doden, maar volgens teruggekeerde soldaten moeten het er honderden zijn. Separatistenleider Alexander Zachartsjenko had het gisteren over 3.000 gesneuvelde Oekraïense militairen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: