vrijdag 27 februari 2015

'Pas in voorjaar Russische aanval op Marioepol'

De Russische president Vladimir Poetin heeft het plan opgevat om Marioepol in het voorjaar te veroveren. Deze waarschuwing komt van James Clapper, hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Hij meent dat Poetin er niet op uit is om heel Oekraïne te veroveren, maar wel dat hij een route over land naar het een jaar geleden door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim wil creëren.

Rusland lost daarmee een groot bevoorradingsprobleem op, maar zet de boel wel weer op scherp. Voor Oekraïne betekent de val van Marioepol een grote nederlaag, maar ook het Westen zal er sterk op reageren. Er is nog wel even tijd, meent Clapper, want de pro-Russische rebellen zijn zich nu aan het hergroeperen.

Clapper is voorstander van het leveren van wapens aan Oekraïne, in tegenstelling tot luitenant-generaal Vincent Stewart. De directeur van de militaire inlichtingendienst DIA liet tijdens dezelfde hoorzitting waarin Clapper zijn visie gaf weten dat de Russen ''over de rooie gaan als we wapens gaan leveren''.

Bron: Daily News

Geen opmerkingen: