zaterdag 28 februari 2015

Porosjenko noemt Nemtsov 'een brug met Rusland'

Oekraïne eert de Russische oppositieleider Boris Nemtsov, die gisteravond in Moskou is doodgeschoten. President Petro Porosjenko omschreef hem als een ''vriend'' en ''brug tussen Oekraïne en Rusland''. Op Facebook schrijft Oekraïens president Porosjenko dat ''dit niet per toeval was. Ik herinner me zijn lach, zijn moedige daden. Hij is één van de zeldzame personen die men vriend kan noemen.''

De Moederlandpartij van ex-premier Joelia Timosjenko veroordeelde de ''brute moord'' van één van de ''zeldzame democratische en redelijke politici in Rusland, die 'geen angst had het regime van Vladimir Poetin te bekritiseren''. De partij herinnerde er ook aan dat Nemtsov de Oekraïense helikoterpiloot en afgevaardigde van de partij Nadia Savtsjenko steunde, die gevangen zit in Rusland en een hongerstaking voert.

"Rusland heeft een eminente persoonlijkheid verloren die weigerde op de knieën te leven'', aldus Oleksandr Toertsjinov, secretaris van de Oekraïense nationale veiligheids- en defensieraad.

Enkele uren voor zijn moord, had Nemtsov de Russen nog via de radiozender Echo Moskvy opgeroepen zondag te protesteren tegen ''de agressie van Vladimir Poetin'' in Oekraïne en te eisen dat er onmiddellijke een einde komt aan de oorlog in Oost-Oekraïne.

Bron: Knack.be

Geen opmerkingen: