woensdag 18 maart 2015

Achmetov raakt veel geld kwijt, vooral in Donbas

De Oekraiense oligarchen verliezen in rap tempo geld, vooral de miljardairs met veel bezittingen in de Donbas. Volgens de miljardairslijst 2015 van Forbes zou Rinat Achmetov, Oekraïne's rijkste man, afgelopen jaar 5,8 miljard dollar (5,5 miljard euro) kwijt zijn geraakt. De mijnen, staalfabrieken en machinefabrieken van Achmetov's SCM Group liggen stil of hebben hun productie teruggeschroefd in de gebieden die in handen zijn van de separatisten of die vlakbij de frontlijn liggen.

Ook de media, telecommunicatie en de banken van SCM Group hebben zwaar te lijden onder het conflict in Oost-Oekraïne. Het energiebedrijf DTEK maakte onlangs bekend een verlies van 850 miljoen dollar te hebben geleden. De mijnen en energiecentrales van DTEK kregen te maken met beschietingen door zowel de pro-Russische rebellen als door het leger, maar ze hadden ook te maken met stroomuitval en logistieke problemen.

De kolenbedrijven Rovenkianthracite en Sverdlovanthracite draaiden op slechts een kwart tot een derde van hun capaciteit, vooral omdat ze door kapotte spoorlijnen hun kolen niet konden afvoeren. Eerder produceerden beide bedrijven zo'n 40.000 ton kolen per dag, maar nu is dat slechts 8.000 ton.

De energiecentrales van Krivorozjska en Pridneprovska in de provincie Dnipropetrovsk zijn genoodzaakt om kolen te importeren uit Rusland, Australie en Zuid-Afrika. De centrale Zoejevska ligt in het door de rebellen bezette gebied en heeft een ernstig tekort aan kolen, die van buiten het separatistengebied moet worden aangevoerd. ''Als deze centrale stil komt te liggen, dan valt de stroom in de halve provincie Donetsk uit'', aldus een woordvoerder van SCM.d

DTEK moet dit jaar forse leningen aflossen, tot zo'n 950 miljoen dollar. Eind volgende maand is de eerste aflossing, van 200 miljoen dollar. DTEK heeft al laten weten dat het met de geldverstrekkers wil praten over afwaardering van de schulden. Afgelopen maandag verlaagde kredietbeoordelaar Fitch de beoordeling van het bedrijf van CCC naar C.

Ook Metinvest, de staalpoot van de SCM Group, zit in de problemen. De staalproductie ging in de tweede helft van 2014 omlaag met 2 miljoen ton, wat een winstdaling tussen de 160 en 170 miljoen dollar inhoudt. Dat kwam niet alleen door de oorlog in de Donbas, maar ook door de toenemende internationale concurrentie op de staalmarkt.

Vorige maand werden de staalfabriek in Jenakiive, in grootte de zesde staalfabriek van het land, en die in Makiivka stilgelegd vanwege onvoldoende aanvoer van ijzererts door kapotte spoorlijnen. Het is onzeker of de productie in beide fabrieken weer wordt opgepakt. ''Dat hangt af van verdere ontwikkelingen in deze regio'', aldus SCM. De Corum Group, ook onderdeel van SCM, verloor in augustus drie machinefabrieken in het door de separatisten bezette gebied. Er zijn geen contacten meer met het bedrijf.

Bij de bedrijven in de door de separatisten bezette gebieden die eigendom zijn van Achmetov werken 70.000 mensen. Het zijn vooral mijnwerkers en werknemers van energiecentrales. SCM zegt dat al deze bedrijven zich houden aan de Oekraïense wetgeving en dat zij ook nog altijd de Oekraïense belastingen betalen.

De banken van Achmetov zijn ook geraakt door de crisis. De Eerste Oekraïense Internationale Bank heeft 30 kantoren moeten sluiten in Donetsk en Loehansk. De mediabedrijven, waaronder tv-zenders en kranten, hebben het ook moeilijk. Pro-Russische rebellen hebben de apparatuur van tv-zender Oekraine in beslag genomen.

Op de door Rusland geannexeerde Krim heeft DTEK energiereus Krimenergo en ontplooit SCM activiteiten op het gebied van de telecommunicatie. Nationalisatie dreigt voor deze bezittingen van Achmetov.

Bron: Financial Times

Geen opmerkingen: