maandag 16 maart 2015

EU-ministers veroordelen annexatie Krim opnieuw

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie hebben een jaar na het referendum en de daarop volgende annexatie van de Krim door Rusland nog eens nadrukkelijk uitgesproken dat zij het referendum niet willen erkennen. Ook hebben zij opnieuw de annexatie van het Oekraïense schiereiland en de havenstad Sevastopol veroordeeld als een schending van het internationale recht.

In een verklaring stellen de ministers van de 28 EU-landen dat zij de annexatie zien als ''een bedreiging voor de internationale veiligheid, met ernstige gevolgen voor de internationale rechtsorde waarin de soevereiniteit van alle landen is vastgelegd''. De sancties blijven, en de ministers roepen de lidstaten van de Verenigde Naties op om ook standvastig te blijven.

Verder spreken de ministers nogmaals uit dat zij zich zorgen maken om de voortgaande troepenopbouw en de aantasting van de mensenrechten op de Krim, waarbij ook sprake is van beperkingen van de vrijheid van meningsuiting en het vervolgen van mensen die behoren tot minderheden.

Bron: EU

Geen opmerkingen: