maandag 23 maart 2015

In eerste dagen deserteerde 30 procent rekruten

In de eerste dagen van de strijd tegen de pro-Russische rebellen deserteerde volgens president Petro Porosjenko maar liefst 30 procent van de nieuwe rekruten. Bij de jongste mobilisatiegolven was dat nog maar 1 procent. Het leger was er toch al slecht aan toe. Na het ineenstorten van de Sovjet-Unie is meer dan twee decennia veel te weinig aandacht besteed aan het leger, met als gevolg dat de leiding te wensen overliet en wapens en militair materieel sterk verouderd raakten.

Na het uitbreken van het conflict in Oost-Oekraïne waren het de vrijwilligersbataljons die in het voorjaar van 2014 voor zorgden dat de rebellen niet verder konden oprukken. Het Oekraïense leger wordt binnen een maand uitgebreid tot 250.000 manschappen.

Inmiddels zijn flinke stappen gemaakt met het moderniseren van het leger, maar soldaten en militair deskundigen maken nog altijd melding van een slecht functionerende officieren en legerstaf. De corruptie blijkt ook nog steeds groot. Het zijn volgens de militair deskundigen allemaal redenen waarom de Verenigde Staten nog altijd geen wapens naar Oekraïne heeft gestuurd, los van de vraag of dit bij Rusland niet als een rode lap op een stier gaat werken.

Bron: Ukraine Today

Geen opmerkingen: