maandag 30 maart 2015

Jarosh wil hele generale staf naar huis sturen

Dmitro Jarosh meent dat de generale staf van het Oekraïense leger ontbonden moet worden. De leider van de ultra-nationalistische Rechtse Sektor wil vervolgens de generaals vervangen door mensen die aan de gevechten in het oosten van het land mee hebben gedaan. ''We zitten dan een week zonder generale staf, maar dat zal de situatie aan het front niet veranderen'', meent hij.

Voor de generaals die nu nog deel uitmaken van de legerleiding ziet hij alleen een adviserende rol weggelegd. ''Bijna alle militaire eenheden worden geleid door kolonels. Die kunnen de generaals nog wel het nodige leren van wat ze in de praktijk hebben meegemaakt'', zegt Jarosh in een interview met de nieuwssite LB.ua.

Nadat de generale staf is vervangen door mensen met oorlogservaring wil het parlementslid dat er een aantal goedgetrainde brigades worden gevormd. Ook zou een elite-eenheid goed zijn. ''Als voorbeeld voor andere eenheden. Ik heb begrepen dat het Amerikaanse leger bereid is zo'n eenheid te trainen. Ook was het vormen van zo'n elite-eenheid een voorwaarde van de Amerikanen om wapens te gaan leveren. Helaas hebben we zo'n eenheid nog steeds niet.''

De positie van Jarosh en zijn Rechtse Sektor in het Oekraïense leger en bij het ministerie van Defensie is nog altijd onduidelijkheid. Er lopen onderhandelingen om het vrijwilligersbataljon van de beweging onderdeel te maken van het leger, terwijl Jarosh een positie als adviseur bij het ministerie is aangeboden. Eerder had Jarosh het plan geopperd om een eigen generale staf op te zetten voor alle vrijwilligersbataljons die in het oosten vechten tegen de pro-Russische rebellen.

Bron: Censor.net

Geen opmerkingen: