zondag 22 maart 2015

Nuland: Ander standpunt wapens als 'Minsk' mislukt

De Verenigde Staten wachten met een besluit over het al dan niet leveren van defensieve wapens aan Oekraïne als de afspraken van Minsk-2 niet worden nageleefd. Dat heeft de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland gezegd op een bijeenkomst in Brussel.

''We volgen de ontwikkelingen op de voet. Onze voorkeur gaat uit naar een politieke en diplomatieke oplossing op basis van het in Minsk gesloten akkoord. Lukt dat niet, dan hebben we een andere uitgangspositie'', aldus Nuland.

President Barack Obama zou enkele weken geleden aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben beloofd om nog te wachten met een besluit over wapenleveranties. Er wordt door zowel Republikeinse als Democratische Congresleden druk op Obama uitgeoefend om wapens aan Oekraïne te leveren. Inmiddels is wel een groot aantal Humvees, deels gepantserd, aan Oekraïne toegezegd alsmede radarapparatuur.

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft na een ontmoeting met zijn Litouwse ambtgenoot Dalia Gribauskaite gezegd dat inmiddels elf landen militair-technische hulp geven aan het leger.

Bronnen: Interfax, Censor.net

Geen opmerkingen: