zondag 22 maart 2015

Porosjenko: 'Vrije verkiezingen voor reïntegratie Donbas'

Het gaat niet lukken om de Donbas gewapenderhand terug te krijgen. ''Meer strijd kost alleen maar veel meer levens. Tienduizenden levens wellicht'', zegt president Petro Porosjenko in een gisteren gepubliceerd interview. Verkiezingen in de door de pro-Russische separatisten bezette gebieden zijn dé manier om dat wel voor elkaar te krijgen, maar dan moeten het wel vrije verkiezingen zijn met toezicht daarop van de OVSE.

Ook moet het vechten gestopt zijn, alle buitenlandse strijders moeten weg zijn en de grens met Rusland moet weer onder Oekraïense controle worden gebracht. Pas dan is het tijd voor verkiezingen, maar dan is het jaar 2015 al flink gevorderd, meent Porosjenko. ''De toekomst van de Donbas wordt bepaald door gekozen vertegenwoordigers van de bevolking, niet door pro-Russische huulringen'', aldus de president die zegt dat verkiezingen de reïntegratie van de Donbas in Oekraïne zullen bevorderen.

Die gekozen vertegenwoordigers besluiten of het Russisch een officiële taal wordt in de provincies Donetsk en Loehansk en welke culturele verworvenheden officieel erkend worden.

Het interview heeft opnieuw de woede opgewekt van de separatisten, net als eerder deze week toen het parlement een door Porosjenko ingediend autonomievoorstel voor de Donbas aanpaste door allerlei aanvullende voorwaarden te stellen.

''Zijn woorden verbijsteren ons'', liet Minsk-onderhandelaar Denis Poesjilin van de Volksrepubliek Donetsk meteen weten aan het persbureau DNA van de separatisten. ''We zijn bereid ons te houden aan de afspraken zoals die in Minsk zijn gemaakt, maar tot nu toe heeft niemand met ons overlegd over hoe wij de autonomie van de Donbas zien. Terwijl dat toch wel de afspraak was.''

Bronnen: ZIK, Tass

Geen opmerkingen: