woensdag 25 maart 2015

Supermarkten op vingers getikt om te hoge prijzen

De Anti Monopolie Commissie (AMC) heeft de dertien grootste supermarktketens van het land opgedragen om de prijzen te verlagen tot het niveau waarop een run op de winkels ontstond door de snelle waardedaling van de hrivna. De Oekraïners sloegen massaal etenswaren in toen de Oekraïense munt onderuit ging in de laatste week van februari.

In een reactie daarop verhoogden de supermarkten de prijzen van met name meel, suiker, boekweit, zonnebloemolie, pasta, havermout en zout. De AMC deed onderzoek naar het prijspeil in supermarkten van de grote ketens in Kiev, Lviv, Dnipropetrovsk, Odessa en Charkiv. Ook werden hun leveranciers en voedselproducenten onder de loep genomen.

De AMC kwam tot de conclusie dat boekweit in korte tijd 16 procent duurder werd bij de groothandels en liefst 39 procent in de supermarkten. Groothandels rekenden ineens 58 procent meer voor meel, terwijl de consument 70 procent meer ging betalen. Zout bleef bij de groothandel gelijk in prijs, maar kostte in de supermarkt ineens wel 13 procent meer.

In een vanmorgen verstrekte verklaring constateert de AMC dat de consument voor een aantal voedselproducten in een week tijd 50 procent meer moest gaan betalen. De commissie meent dat er geen enkele reden meer is om zulke prijsverhogingen nog te hanteren. De hrivna is momenteel stabiel en een nieuwe aanval van hamsterwoede bij de supermarkten lijkt niet op til.

De AMC beschuldigde de dertien grote supermarktketens eerder al van kartelvorming. Als zij weigeren hun prijzen weer tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen, dan dreigen boetes die kunnen oplopen tot 10 procent van de jaaromzet.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: