donderdag 30 april 2015

Amerikaanse hulpverleners beticht van spionage

Leden van de Amerikaanse hulporganisatie International Rescue Committee (IRC) zijn door de separatisten weggestuurd uit de stad Donetsk. Het zouden spionnen zijn, aldus de separatisten. Hun kantoor is doorzocht, meldt het persbureau Reuters. De Amerikanen werden onder dwang naar hun hotel gebracht waar ze hun spullen konden ophalen. Vervolgens zijn ze afgezet bij een wegversperring van het Oekraïense leger.

Een woordvoerster van de separatisten zei dat het IRC geen officiële registratie had aangevraagd bij de autoriteiten, terwijl enkele medewerkers van de organisatie zich verdacht hadden gedragen en daardoor de verdenking van spionage op zich hadden geladen. Ze hadden in de cel kunnen belanden. ''Maar bij wijze van goede wil zijn de buitenlanders uitgezet'', aldus de woordvoerster. Ze zei er niet bij wat er met de lokale medewerkers van het IRC is gebeurd.

Het IRC wordt geleid door de vroegere Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Miliband. De organisatie stuurde vorige maand een team naar Donetsk om meisjes en vrouwen te helpen in het al ruim een jaar door de separatisten bezette gebied waar gebrek is aan van alles. Het IRC wilde geen reactie geven op de uitzetting van haar medewerkers.

Bron: Reuters

Geen opmerkingen: