vrijdag 17 april 2015

Ex-aanklager Sitnik moet corruptie bestrijden

De voormalige openbaar aanklager Artem Sitnik is gisteren door president Petro Porosjenko geïnstalleerd als directeur van het nationale Anti-Corruptie Bureau. Hij moet een einde maken aan de wijdverbreide corruptie die als een ware epidemie voortwoekert. ''Dit is net zo'n belangrijke opdracht als die onze soldaten aan het front in het oosten van ons land hebben te vervullen'', constateerde Porosjenko tijdens de ceremonie.

De 35-jarige Sintik is onbekend bij het grote publiek. Hij nam in 2011 ontslag bij het Openbaar Ministerie omdat hij het niet eens was met het beleid van toenmalig president Viktor Janoekovitsj. Het Anti-Corruptie Bureau telt liefst 700 medewerkers en is de eerste nieuwe overheidsorganisatie die sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie is opgezet in Oekraïne.

Sitnik is niet politiek gebonden. Er waren betere kandidaten, waaronder de Georgier David Sakvelidze, maar die voldeden niet aan de voorwaarde dat de nieuwe directeur minstens tien jaar ervaring moet hebben opgedaan in de juridische sector. Sakvelidze was de favoriete kandidaat van president Porosjenko die gisteren de hoop uitsprak dat het Anti-Corruptie Bureau veel buitenlandse deskundigen raadpleegt over de manier waarop de corruptie het best kan worden aangepakt.

Eén van de manieren waarop Sintik de corruptie te lijf wil gaan is zoals dat in Georgië is gebeurd. Daar kwamen corrupte bestuurders en ambtenaren er weliswaar met een flinke boete vanaf, maar wel met de aantekening dat zij nooit meer bij de overheid aan de slag kunnen.

In de Oekraïense media ontstond al enige ophef over het maandsalaris van 2.700 euro dat Sitnik opstrijkt voor zijn werkzaamheden. Hij noemt het zelf ''fatsoenlijk'' salaris. ''Wie rijk wil worden moet niet bij de overheid gaan werken, maar het bedrijfsleven in gaan.''

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: