woensdag 29 april 2015

'Geen verhoogde radioactiviteit door bosbrand'

Er is geen sprake van verhoogde radioactiviteit als gevolg van de bosbrand die gisteren ontstond op zo'n 20 kilometer ten zuiden van de kerncentrale in Tsjernobil, aldus directeur Zorian Sjkirjak van de Dienst voor Noodsituaties. Metingen hebben dat uitgewezen. ''Er is geen enkel gevaar.''

Dat geldt ook voor de dorpen Boerjakivka, Roednja-Ilinetska, Hlinka en Loebjanka die even werden bedreigd door de bosbrand die gistermiddag om kwart voor één werd ontdekt en zich razendsnel uitbreidde over zo'n 320 hectare.

Om zes uur vanochtend kon het sein 'brand meester' worden gegeven. Her en der laait het vuur nog wel weer op volgens Sjkirjak, maar dat leidt niet meer tot problemen. Ook smeulen verbrande bomen nog na. De gisteravond al ingezette brandblusvliegtuigen hebben ook vanochtend nog veel water boven het gebied geloosd.

Gisteravond was de situatie enige tijd kritiek, omdat het vuur de radioactieve zone van 20 kilometer rond de op 26 april 1986 verwoeste kerncentrale bij Tsjernobil had bereikt. De massaal uitgerukte brandweer kon dat echter voorkomen. Het is de grootste bosbrand in Oekraïne sinds 1992.

Bronnen: Ukrinform, Kiev Post, Unian, foto: ministerie van Noodsituaties

Geen opmerkingen: