zaterdag 25 april 2015

Onderzoek naar aanzetten tot mijnwerkersprotest

De staatsveiligheidsdienst SBU onderzoekt het waar is dat de mijnwerkers de afgelopen dagen niet uit zichzelf zijn gaan protesteren tegen de sluiting van elf kolenmijnen, maar dat ze daartoe zijn aangezet en betaald. Eerder dook al het verhaal op dat miljardair Rinat Achmetov er achter zat om zijn belangen als eigenaar van energiebedrijf DTEK te waarborgen, maar de SBU zoekt nu ook uit of ex-premier Mikola Azarov er iets mee te maken heeft gehad.

Er is namelijk ook een 'boodschapper' met geld van Azarov gearresteerd die de zogenoemde 'Witte Zakdoeken' heeft betaald om zich bij het protest van de mijnwerkers aan te sluiten. In de afgelopen drie dagen waren er demonstraties van enkele honderden mijnwerkers die de sluiting van elf mijnen willen voorkomen, maar ook de overheidsbemoeienis met de energiemarkt en het vertrek van minister Volodimir Demtsjitsjin van Energie en Kolen eisen.
 
Zowel president Petro Porosjenko als premier Arseni Jatsenjoek veroordeelden gisteren het aanzetten tot demonstraties van de mijnwerkers die bedoeld zouden zijn om het land te destabiliseren. Ze noemden geen namen. 
 
Dat deed parlementslid en voormalig onderzoeksjournalist Moestafa Najem wil: hij zegt zelfs een document in handen te hebben waaruit blijkt dat Achmetov de hand heeft gehad in de demonstraties van de afgelopen dagen. Journalisten in Kiev zeggen dat deelnemers aan de protesten 87 hrivna (3,58 euro) kregen betaald.
 
Bronnen: Kiev Post, Unian, Ukrinform

Geen opmerkingen: