maandag 27 april 2015

Premier: 'We willen geen herhaling van 2005'

Het zal niet lukken om president Petro Porosjenko en premier Arseni Jatsenjoek tegen elkaar op te zetten, zoals in 2005 wel gebeurde met toenmalig president Viktor Joestsjenko en premier Joelia Timosjenko. Dat is de stellige overtuiging van Jatsenjoek. In een door televisiezender Kanal 5 uitgezonden interview zegt hij ''dat wij vastbesloten zijn om een herhaling te voorkomen''.

Jatsenjoek deed een oproep aan de democratische krachten in het land om zich niet op stang te laten jagen. ''Zij moeten zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid jegens het land en de Oekraïners die zich nog maar al te goed herinneren hoe het tien jaar geleden eindigde.''

Na de Oranjerevolutie van 2004 werd Joestsjenko tot president gekozen en benoemde hij Timosjenko tot premier. Maar al gauw kwamen de twee lijnrecht tegenover elkaar te staan, waarna hun aartsrivaal Viktor Janoekovitsj in 2010 alsnog het presidentschap wist te veroveren. Joestsjenko speelt geen rol meer in de Oekraïense politiek, Timosjenko belandde door toedoen van Janoekovitsj voor twee jaar in de gevangenis en speelt niet meer de hoofdrol in de politiek die ze voordien vele jaren had.

Rustig is het al in geen jaren geweest, maar het rommelt nu weer volop in de politiek. Fractievoorzitter Oleh Liasjko van de Radicale Partij nam korte tijd de coördinatie van de regeringscoalitie op zich, maar besloot afgelopen week daarmee te stoppen. Er is sprake van nieuwe, vervroegde parlementsverkiezingen in oktober en premier Jatsenjoek kreeg vrijdag de regelrechte vraag wanneer hij van plan is om af te treden.

Jatsenjoek richtte zich in zijn tv-interview van gisteren echter vooral tegen de Moederlandpartij van Timosjenko die uit zou zijn op het premierschap. ''Zij heeft haar kans gehad'', meende de premier. Van een breuk in de coalitie van het Blok-Porosjenko, het Volksfront van Jatsenjoek, de Moederlandpartij, Zelfredzaamheid en de Radicale Partij kan niets goeds komen. ''Als de coalitie uiteen valt, dan valt niet te voorspellen wat er dan staat te gebeuren. Laten we alle populisme, cynisme en leugens ten varen en ons verantwoordelijk en verstandig gedragen'', aldus Jatsenjoek.

Bronnen: Ukrinform, Tass

Geen opmerkingen: