zaterdag 25 april 2015

Separatist: 'Laat rode vlag en Jorislintje maar thuis'

Oekraïners met communistische of pro-Russische sympathieën doen er verstandig aan om op de Dag van de Arbeid (1 mei) en de Dag van de Overwinning (9 mei) geen rode vlaggen of St. Jorislintjes te dragen. ''Ze lopen het risico aangevallen te worden door radicale activisten'', waarschuwt vice-parlementsvoorzitter Denis Poesjelin van de Volksrepubliek Donetsk volgens DNA, het persbureau van de separatisten.

Het Oekraïense parlement heeft het gebruik van Sovjetsymbolen verboden, al werd dit verbod enkele dagen geleden afgezwakt voor zover het historische vlaggen en onderscheidingen uit de Sovjetperiode tot 1991 betreft. Ook het oranje-zwarte St. Jorislintje dat herinnert aan de overwinning op Nazi-Duitsland is in de ban gedaan. In plaats daarvan is de 'Europese' klaproos gekomen.

De pro-Russische separatisten zijn het daar uiteraard niet mee eens. Poesjelin voorziet problemen op de komende feestdagen. Voor arrestatie door de politie hoeft volgens hem niemand te vrezen, wel de ultra-nationalisten die ruzie gaan uitlokken en mogelijk oorlogsveteranen gaan mishandelen.

Bron: Tass

Geen opmerkingen: