zondag 26 april 2015

Tweedaags bezoek minister Ploumen aan Oekraïne

Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is morgen en dinsdag in Oekraïne. Ze zal daar op de Internationale Support Conferentie haar steun uitspreken voor het hervormingsproces dat is ingezet door de regering van premier Arseni Jatsenjoek. Dat heeft haar ministerie vandaag meegedeeld.

Over die hervormingen zegt Ploumen: "Na de politieke omwenteling vorig najaar, waarin de bevolking koos voor een nieuwe koers, is het zaak dat de regering vasthoudt om prioriteit te blijven geven aan democratische waarden, goed bestuur en mensenrechten. De internationale gemeenschap, en dus ook Nederland, kan zich daarbij niet afzijdig houden."

Via onder meer het IMF, de EBRD en andere instellingen -waarvan Nederland een belangrijke donor is- heeft het land al de nodige miljardensteun gekregen. "Momenteel gaat het niet om meer geld, maar om de juiste inzet ervan. Het is daarbij belangrijk dat de regering de juiste stappen blijft zetten en draagvlak daarvoor heeft en behoudt bij de bevolking", aldus Ploumen.

Het IMF noemt het huidige beleid het "best werkbare ooit: en heeft haar vertrouwen uitgesproken in de veranderingen van het kabinet-Jatsenjoek. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken onderschrijft het belang van de internationale support conferentie voor Oekraïne: "Een economisch sterker Oekraïne is allereerst belangrijk voor het land en zijn bevolking. Het land kan daardoor bovendien beter weerstand bieden aan onrust en pogingen tot destabilisatie in de regio."

Bron: ministerie van Buitenlandse Zaken

Geen opmerkingen: