zaterdag 18 april 2015

Video: weer nee Russische rechter voor Savtsjenko



Een rechtbank in Moskou heeft gisteren het verzoek om sluiting van de strafzaak tegen haar van de Oekraïense helikopterpiloot Nadia Savtsjenko afgewezen. Volgens haar advocaat wil de Russische president Vladimir Poetin Savtsjenko gebruiken als 'ruilmiddel' bij de onderhandelingen over een oplossing voor het conflict in Oost-Oekraïne en blijft ze daarom gevangen zitten, ook al ontbreken bewijzen tegen haar betrokkenheid bij de dood van twee Russische journalisten.

De journalisten werden afgelopen zomer gedood in de provincie Donetsk. Savtsjenko, die zich had aangesloten bij een vrijwilligersbataljon, zou tijdens gevechten om luchtsteun hebben gevraagd. Daarbij kwamen de beide Russen vervolgens om. Savtsjenko werd gevangen genomen door pro-Russische rebellen die haar de grens over brachten.

Sindsdien zit de jonge Oekraïense gevangen. Uit protest daartegen ging ze langdurig in hongerstaking die ze overigens op nadrukkelijk verzoek van het parlement heeft afgebroken. Haar voorarrest werd al eens verlengd en loopt nu tot half mei.

Savtsjenko werd eind oktober in het Oekraïense parlement gekozen en zou als afgevaardigde van haar land in de Raad van Europa zelfs diplomatieke onschendbaarheid moeten genieten. Dat is ook de reden dat het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken na de afwijzing door de rechtbank in Moskou heeft aangekondigd dat er een officiële klacht bij de Russische regering wordt ingediend.

Bronnen: Ukraine Today, YouTube, Unian

Geen opmerkingen: