vrijdag 22 mei 2015

Amnesty: aan beide kanten wordt gemarteld

Amnesty International zegt dat zowel de separatisten als het Oekraïense leger gevangenen martelen. De mensenrechtenorganisatie baseert zich op de getuigenissen van dertig ex-gevangenen. ''Zij gaven ons betrouwbare en huiveringwekkende informatie over de manier waarop ze werden behandeld'', zegt John Dalhuisen, directeur Europa en Centraal-Azië van Amnesty.

Zo beschreven zij dat ze werden geslagen totdat hun botten braken, werden ze met elektrische schokken mishandeld, werden ze geslagen, gestoken, aan het plafond gehangen, konden ze dagenlang niet slapen, werd gedreigd om ze dood te maken, werden ze onderworpen aan schijnexecuties en kregen ze geen medische verzorging.

Het ging om zeventien gevangenen van de pro-Russische rebellen en zestien van het Oekraïense leger of van de staatsveiligheidsdienst SBU. Zij zaten gevangen tussen juli vorig jaar en april dit jaar. De meeste gesprekken met hen werden in het voorjaar gehouden.

Amnesty brengt drie situaties aan het licht waarbij rebellen in totaal acht soldaten van het Oekraïense leger heeft gedood. Ook in het rapport wordt een gesprek met een journalist aangehaald die zegt dat ''een rebellenleider openlijk toegeeft gevangen genomen Oekraïense soldaten te hebben gedood, een oorlogsmisdrijf dus''. Arseni Pavlov, de leider van het rebellenbataljon Sparta die bekend staat als Motorola, gaf op 3 april in een telefoongesprek met de Kiev Post toe dat hij persoonlijk vijftien gevangenen had gedood.

In het rapport van Amnesty wordt ook een voormalige gevangene van de Rechtse Sektor aangehaald die vertelde dat tientallen burgers als gijzelaars werden vastgehouden in een jeugdkamp waar ze vreselijk werden mishandeld.

Dat wordt tegenover de redactie van de Kiev Post ontkend door woordvoerder Artjom Skoropadski van deze extreem-nationalistische beweging. Het is onnodig om burgers zo te behandelen, meent hij. ''Natuurlijk kunnen ze klappen oplopen als ze worden opgepakt door onze mensen. Maar ze krijgen hetzelfde te eten als wij. Natuurlijk leven ze daar in slechte omstandigheden, maar ze hebben wel een bed om op te slapen.'' De Rechtse Sektor zou geen apart gevangenkamp hebben, aldus Skoropadski, maar wel een aparte ruimte voor gevangenen in hun basiskamp.

Mensenrechtenactivisten willen dat de Oekraïense autoriteiten alle gevallen van mishandeling onderzoeken, maar ook dat een beroep wordt gedaan op de Verenigde Naties om deskundigen om alle gevangenkampen te bezoeken.

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: