zaterdag 30 mei 2015

Econoom Aslund: 'Jonge ministersploeg moet Oekraine redden'

De econoom Anders Aslund verwacht dat het radicaal afstand te nemen van het Sovjetverleden en het op termijn stoppen met het afnemen van Russisch aardgas Oekraïne nog kan behoeden voor een volledig bankroet. Uiteraard met hulp van buitenlandse geldschieters. ''Daarvoor de jonge ministers, een aantal zelfs uit het buitenland nodig, mensen met een goede opleiding en zonder banden met het oude establishment'', aldus Aslund in zijn nieuwste boek.

De 63-jarige, in de Verenigde Staten wonende Zweed is als geen ander op de hoogte van alles wat met de Oekraïense economie te maken heeft. Hij was economisch adviseur van president Leonid Koetsjma en is dat nog altijd van de Letse premier Valdis Dombrovskis. In de jaren '90 was Aslund adviseur van de Russische president Boris Jeltsin.

Aslund meent dat de huidige ministersploeg in staat is het volledig ineenstorten van de Oekraïense economie te voorkomen, maar dan moet wel snel worden gehandeld. ''Er zijn nu kansen en die moeten met beide handen worden aangegrepen'', zegt Aslund in een interview met Radio Svoboda. Hij ziet politieke hervormingen als de topprioriteit, gevolgd door een bestuurlijke hervorming, het op orde brengen van de overheidsfinanciën, het hervormen van de energiemarkt en de sociale sector.

Volgens Aslund moeten de energietarieven worden gelijkgetrokken en de energiesubsidies worden afgeschaft, moet ondernemerschap worden gestimuleerd en moet het land geen te duur aardgas meer van Rusland kopen. Om deze hervormingen te bekostigen is zeker 10 miljard dollar nodig, geld dat de regering uit Westerse kredieten moet halen.

Bron: ZIK

Geen opmerkingen: