vrijdag 29 mei 2015

Forse kritiek van Amnesty op decreet Poetin

Het deze week door de Russische president Vladimir Poetin uitgevaardigde decreet waarbij het verstrekken van informatie over verliezen van het leger ''gedurende speciale operaties'' in vredestijd is volgens Amnesty International een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting en noemt het ''een brutale aanval'' daarop.

De mensenrechtenorganisatie meent dat het decreet ''duistere ondertonen'' heeft die alleen maar de speculaties aanwakkeren over de directe betrokkenheid van het Russische leger bij het conflict in Oost-Oekraïne. ''Dat president Poetin iets heeft te verbergen, in het bijzonder als het om gesneuvelde soldaten in Oekraïne gaat'', aldus regionaal directeur John Dalhuisen van Amnesty.

Het decreet vergroot volgens Dalhuisen de zorgen om de veiligheid van Russische journalisten en activisten die al problemen hebben gekregen omdat zij onafhankelijk over het conflict in Oost-Oekraïne berichten. Afgelopen augustus werden in meerdere gevallen journalisten aangevallen die wilden berichten over de geheime begrafenissen van Russische soldaten die in het buurland waren gesneuveld.

Dalhuisen: ''Dit nieuwe decreet werpt de vraag of journalisten en activisten straks worden vervolgd wegens landverraad als zij berichten over gesneuvelde soldaten.'' Bovendien wordt familieleden de informatie onthouden waar en wanneer hun geliefden zijn gesneuveld tijdens ''speciale operaties''.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: