dinsdag 26 mei 2015

Veel illegale handel richting de separatisten

Corrupte ambtenaren, soldaten en politiemensen helpen handelaren in de door de separatisten bezette gebieden aan papieren waarmee ze de economische boycot kunnen omzeilen. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekend gemaakt. De scheiding tussen de door de separatisten bezette gebieden en het door het Oekraïense leger beheerste gebied wordt strikt bewaakt. Niet alleen om ongewenste handel tegen te houden, maar ook om terroristische aanslagen vanuit bezet gebied te voorkomen.

Eind vorige week werd het hoofd van de Migratiedienst in een niet bekend gemaakte stad in de provincie Donetsk opgepakt omdat hij illegaal paspoorten heeft verkocht. Hij rekende daar 8.000 hrivna (348 euro) per paspoort voor. Het is nog onduidelijk hoeveel paspoorten de man heeft weten te verkopen.

Ook werd een leidinggevende van een militair depot in dezelfde provincie gearresteerd omdat hij iemand hielp om onder de militaire dienstplicht uit te komen. Hij rekende daarvoor 12.000 hrivna (522 euro). De commandant van een infanteriebataljon werd opgepakt omdat hij een collega onder druk had gezet om te helpen bij vrachttransporten naar de separatisten.

Gouverneur Hennadi Moskal van Loehansk heeft al meerdere keren alarm geslagen om de corruptie bij de controleposten van het Oekraïense leger. Hij heeft zelf meegemaakt dat vrachtwagenchauffeurs eerlijk toegaven dat zij op hun beurt wachtten om het gebied van de separatisten binnen te mogen.

''Er wordt gebruik gemaakt van wachtwoorden. Zegt een chauffeur het juiste wachtwoord, dan wordt zijn lading niet geïnspecteerd. ''Ik ken die wachtwoorden niet, maar de smokkelaars wisten ze allemaal'', aldus Moskal. Parlementslid en militair expert Dmitri Timtsjoek weet zelfs te melden dat de wachtwoorden als verjaardagscadeautje worden verstrekt aan zwarthandelaren.

Bronnen: Kiev Post, ZIK

Geen opmerkingen: