vrijdag 15 mei 2015

'Premier Jatsenjoek niet schuldig aan corruptie'

Onderzoek van een parlementaire werkgroep naar de handel en wandel van premier Arseni Jatsenjoek zich niet schuldig heeft gemaakt aan corruptie, zoals eerder door de Oekraïense media was gesuggereerd. Jatsenjoek zou zich overheidsgeld hebben toegeeigend, luidde het verwijt. Daarvan is dus niets gebleken.

''Wel zijn we tot de conclusie gekomen dat hij mede verantwoordelijk moet worden gehouden voor foutief handelen van leden van zijn kabinet en directeuren van staatsbedrijven'', aldus commissievoorzitter Borislav Bereza vanmorgen bij de presentatie van het onderzoeksverslag aan het parlement.

Begin maart ontsloeg het kabinet in de strijd tegen corruptie Mikola Hordienko, één van de directeuren van het financiële staatstoezichtbureau. Hordienko kwam vervolgens naar buiten met het verwijt dat afgelopen jaar 7,5 miljard hrivna (321 miljoen euro) is verduisterd bij de staatsbedrijven Ukrposjta, Ukrgasdobitsja en Energoatom. Bij het staatsenergiebedrijf Naftogz zou 4,5 miljard hrivna (193 miljoen euro) zijn weggesluisd.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: