zondag 21 juni 2015

'Afnemen presidentstitel Janoekovitsj ongrondwettig'

Het Constitutionele Hof moet zich volgens president Petro Porosjenko uitspreken over de vraag of het wetsvoorstel om zijn voorganger Viktor Janoekovitsj te ontdoen van diens presidentiële titel ongrondwettig is. Hij vindt namelijk zelf van wél. Het gaat hier om een wetsvoorstel dat in februari werd ingediend door onder meer de fractievoorzitters Oleh Liasjko (Radicale Partij) en Joelia Timosjenko (Moederlandpartij). Het parlement nam het voorstel aan.

In de grondwet is vastgelegd dat de titel 'president van Oekraine' ook na diens aftreden door een president gebruikt mag worden en daar kan het parlement niet zomaar verandering in brengen, ook al gaat het in het geval van Janoekovitsj die door datzelfde parlement vorig jaar februari uit het presidentiële ambt is gezet. Het omstreden wetsvoorstel bevestigt dat de titel levenslang gebruikt mag worden, maar niet door een president die door het parlement is afgezet.

Porosjenko wil nu dat het Constitutionele Hof zich eerst uitspreekt over de vraag of het wetsvoorstel van Liasjko en Timosjenko binnen het grondwettelijke kader valt. Zo niet, dan moet de grondwet gewijzigd worden, stelt hij vast.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: