woensdag 24 juni 2015

Dagen van milieuminister Sjevtsjenko zijn geteld

Milieuminister Ihor Sjevtsjenko heeft het verzoek van premier Arseni Jatsenjoek afgewezen om zelf op te stappen, maar het zal hem waarschijnlijk niet helpen. Op verzoek van Jatsenjoek bespreekt het parlement komende dinsdag het ontslag van Sjevtsjenko die in opspraak is geraakt. De minister maakte eerder deze maand een uitstapje met het privévliegtuig van zakenman en onafhankelijk parlementslid Oleksandr Onitsjenko.

Ook benoemde hij een medewerker van Onitsjenko's gasproductiebedrijf als directeur van het Nationaal Geologisch Instituut. Zowel het vliegreisje naar Berlijn voor de finale van om de UEFA-beker als de directeursbenoeming worden door het kabinet gezien als corruptie, zo schrijft het in een brief aan het parlement.

Minister Sjevtsjenko bevestigt dat hij met het privévliegtuig van Onitsjenko heeft gereisd, maar ontkent dat hij corrupt is. Ook heeft hij kritiek op de manier waarop hij eergisteren in een kabinetszitting werd ondervraagd. ''Het leek de inquisitie wel, een tribunaal uit de middeleeuwen'', schrijft hij op zijn Facebookpagina.

Sjevtsjenko beschuldigt premier Jatsenjoek er van dat hij het Nationaal Geologisch Instituut in handen wil krijgen. ''Omdat daar de vergunningen worden verstrekt waarover Jatsenjoek wil beschikken.'' Inmiddels heeft Sjevtsjenko een videoboodschap de wereld in gestuurd waarin hij Jatsenjoek er van beschuldigt dat die de aanpak van corruptie in regeringskringen tegenhoudt. ''Alle hoofden van de departementen hebben banden met de mensen die aan de touwtjes trekken. Zij beschermen hun belangen.''

De 44-jarige jurist is vaker in opspraak geweest. Sinds hij, onervaren met milieuzaken, in december aantrad als minister heeft hij geregeld kabinetszittingen overgeslagen. Eerder deze maand kreeg hij van premier Jatsenjoek op z'n kop omdat hij niet de moeite had genomen om bij de grote brand in een opslagbedrijf op 30 kilometer afstand van Kiev te gaan kijken. 
 
Ook kreeg Savtsjenko de nodige kritiek over zich heen nadat hij zich op Facebook had beklaagd over een wielerwedstrijd in de hoofdstad, waardoor hij met zijn auto vast kwam te zitten in het verkeer. Hij bood later zijn excuses aan.

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: