woensdag 24 juni 2015

Ex-separatistenleider verwacht ''echte oorlog''

Alexander Borodai verwacht dat er snel een einde komt aan het staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne. De eerste, zelfbenoemde premier van de Volksrepubliek Donetsk voorziet in dat geval ''een grote oorlog''. De schuld ligt volgens deze Rus, niet verwonderlijk, bij het Oekraïense leger. Dat zal op enig moment in het offensief gaan.

''Dan kan Rusland niet meer alleen maar toekijken en is het maar de vraag of een echte, grote oorlog voorkomen kan worden'', meent deze Russische staatsburger die jarenlang de kost verdiende als journalist voor nationalistische kranten. ''Zoals ze zich niets gelegen hebben laten liggen aan het Minsk-1 akkoord, zo zullen ze zich ook niets aantrekken van Minsk-2.''

Een offensief van het Oekraïense leger komt neer op veel burgerslachtoffers, maar uiteraard zullen er ook veel slachtoffers onder de soldaten zijn, meent Borodai. "Niemand kan beweren dat het lot van de bevolking in de Donbas Rusland koud laat, dus valt een reactie te verwachten.''

Op de vraag of het Russische leger tussenbeide kan komen, antwoordt hij ''dat het Russische geduld z'n grenzen kent''. Op de vraag of er nu al Russische troepen in de Donbas vechten, antwoordt Borodai resoluut dat dit niet zo is. ''Was dat wel het geval, dan was het Oekraïense leger dat zo dicht bij de stad Donetsk is al lang weggevaagd."

Kolonel Andrei Lisenko, woordvoerder van het Oekraïense leger, ontkent dat een offensief tegen de pro-Russische rebellen wordt voorbereid.

Bron: Reuters

Geen opmerkingen: