zaterdag 27 juni 2015

Fusie twee orthodoxe kerken steeds dichterbij

Twee van de drie orthodoxe kerken in Oekraïne verenigen zich op een synode op 14 september. Het gaat om de Oekraïens-orthodoxe kerk van het patriarchaat Kiev (met circa 10 miljoen leden) en de Oekraïense autocefale orthodoxe kerk (3 miljoen leden) onder leiding van metropoliet Macarius. Het is nog onduidelijk wie de eengemaakte kerk gaat leiden, al wordt patriarch Filaret van Kiev als belangrijkste kandidaat naar voor geschoven.

Vraag is of Filaret ook voor de leden van de kleinere autocefale orthodoxe kerk aanvaardbaar is. Een woordvoerder van het patriarchaat Kiev beklemtoont dat het leiderschap geen breekpunt is voor deze historische hereniging. De nieuwe kerkgemeenschap krijgt officieel de naam 'Oekraïense autocefale orthodoxe kerk van het patriarchaat van Kiev'.

Metropoliet Hilarion reageerde afwijzend namens de Russisch-orthodoxe kerk. Hij bestempelde de plannen als ''belachelijk'' en ''gedoemd om te mislukken''. Volgens hem is de nieuwe kerkgemeenschap ''Russofoob''. Volgens de Russisch-orthodoxe kerk is Oekraïne integraal onderdeel van het territorium van het patriarchaat. De Oekraïense hoofdstad Kiev is historisch de bakermat van de Russische orthodoxie. De Russische inmenging en de strijd met de pro-Russische rebellen in de Krim en Oost-Oekraïne heeft het proces van de eenmaking allicht versneld.

Het patriarchaat van Moskou is niet van plan om de fusie van de twee door haar niet erkende kerken te erkennen. De synode van september wordt echter ook bijgewoond door een afgevaardigde van het oecumenische patriarchaat van Istanboel. Daar bestaat minder schroom voor erkenning van de nieuwe kerkgemeenschap.

 Bron: Kerknet.be

Geen opmerkingen: