dinsdag 16 juni 2015

Hoofd van SBU-chef ligt op het hakblok

Het lot van Valentin Nalivaitsjenko als hoofd van de staatsveiligheidsdienst SBU hangt aan een zijden draadje. President Petro Porosjenko sprak gisteren zijn ontevredenheid uit over het functioneren van Nalivaitsjenko. Hij zou hem een andere post hebben aangeboden, bij de buitenlandse inlichtingendienst, en Nalivaitsjenko zou dat volgens parlementslid Moestafa Najem (Blok-Porosjenko) geaccepteerd hebben.

Ook in het parlement gaan stemmen op om Nalivaitsjenko te ontslaan als hoofdverantwoordelijke voor het reilen en zeilen bij de SBU. Fractievoorzitter Oleh Liasjko van de Radicale Partij was de eerste die het onderwerp aankaartte, en inmiddels is ook een tweede coalitiegenoot van het Blok-Porosjenko de mening toegedaan dat Nalivaitsjenko maar beter kan opstappen.

''Maar eerst gaan we vandaag horen wat hij er zelf over te zeggen heeft'', aldus fractievoorzitter Oleh Berezjoek. Zelfredzaamheid wil overigens dat ook procureur-generaal Sjokin opstapt. Sjokin is sinds enkele maanden de baas van het Openbaar Ministerie. 
 
Partijleider Vitali Klitsjko van Oedar, ook een coalitiegenoot van Porosjenko's partij, heeft aangegeven dat zijn parlementsleden niet voor het aftreden van Nalivaitsjenko zijn. ''Het zal moeilijk zijn om een betrouwbaar iemand te vinden met net zoveel ervaring'', aldus Klitsjko die zelf geen deel van het parlement uitmaakt als burgemeester van Kiev.

Bronnen: Ukrinform, Kiev Post, Unian

Geen opmerkingen: