dinsdag 23 juni 2015

Janoekovitsj had bloedbad Kiev willen voorkomen

Oud-president Janoekovitsj van Oekraïne erkent dat hij te weinig heeft gedaan om het geweld tegen betogers in Kiev te voorkomen. Hij benadrukt wel dat hij de veiligheidstroepen nooit opdracht heeft gegeven om op ze te schieten. Janoekovitsj zegt dit in een interview met de BBC. Het is het eerste interview met een westers medium sinds hij ruim een jaar geleden werd afgezet als president.

"Ik ontken mijn verantwoordelijkheid niet", zegt de oud-president. Bij de rellen op Maidan, het centrale plein in Kiev, kwamen in februari 2014 meer dan honderd mensen om het leven. In de stad werd toen al maanden betoogd tegen het regime van Janoekovitsj. Ze waren het niet eens met de pro-Russische koers in zijn beleid.

Janoekovitsj werd daarna afgezet door het parlement en hij vluchtte naar Rusland. Het was het begin van het oorlogsgeweld in Oekraïne, waar pro-Russische rebellen zich verzetten tegen de pro-westerse koers van de nieuwe regering in Kiev.

De oud-president noemt de oorlog tegen de pro-Russische rebellen tegenover de BBC "een nachtmerrie die realiteit is geworden". Volgens hem is de oorlog te wijten aan het gedrag van zijn tegenstanders. "Ze hadden geen staatsgreep moeten plegen. Ze hebben het land gespleten." Hij vindt wel dat het oosten van het land, waar de separatisten strijden, onderdeel moet blijven van Oekraïne.

De annexatie van de Krim door Rusland betitelt hij als een tragedie. Onder zijn bewind zou dat nooit gebeurd zijn, zegt hij.

De nieuwe regering van president Porosjenko beschuldigt Janoekovitsj van het verduisteren van overheidsgeld. Hij zou miljoenen dollars achterover hebben gedrukt. In het interview noemt hij die beschuldigingen onterecht. "Er is anderhalf jaar voorbij gegaan. De machthebbers in Kiev moeten nu dan eens laten zien waar die geheime bankrekeningen zijn. Maar die bestaan niet en hebben ook nooit bestaan."

Bron: NOS

Geen opmerkingen: