zondag 21 juni 2015

Leider Grieks-katholieken herinnert aan belofte van Boedapest

Grootaartsbisschop Svjatoslav Sjevtsjoek van de Oekraïense Grieks-katholieke kerk vindt dat Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Rusland gefaald hebben omdat zij de belofte van 1994 niet na zijn gekomen om Oekraïne te beschermen. In dat jaar deed Oekraïne afstand van de kernwapens uit de Sovjet-periode, met de garantie dat de drie landen er voor zouden zorgen dat het Oekraïense grondgebied gerespecteerd werd.

Sjevtsjoek constateert in een interview met het Poolse katholieke nieuwsagentschap KAI dat het Verdrag van Boedapest uit 1994 twee weken geleden niet ter sprake is gekomen tijdens het G7 overleg in Duitsland.

''De leiders van de zeven landen hebben de agressie van Rusland en de pro-Russische separaristen weliswaar veroordeeld. Ze hebben besloten de sancties tegen Rusland niet alleen te handhaven, maar ook nog uit te breiden. Maar over de destijds in Boedapest afgegeven garantie is niets meer vernomen, terwijl Oekraïne die garantie meer dan ooit kan gebruiken'', aldus de aartsbisschop.

Bron: Catholic Herald

Geen opmerkingen: