zaterdag 20 juni 2015

Porosjenko zet veiligheidsdiensten aan het werk

President Petro Porosjenko heeft de veiligheidsdiensten opgeroepen om beter samen te werken. Ze hebben tot dusver veel te weinig gedaan om de wijdverbreide corruptie in het land te bestrijden en dat moet veranderen. ''Corruptie is minstens zo'n bedreiging voor ons land als de Russische agressie in de Donbas en de annexatie van de Krim'', zei de president op een bijeenkomst met de hoofden van de veiligheidsdiensten.

Geen woorden maar daden, aldus Porosjenko. ''We moeten het niet meer hebben over de aantallen lopende strafzaken, maar over de aantallen veroordelingen. Wie corrupt is, of het nu door verduistering of door smokkel, moet voor de rechter worden gebracht en veroordeeld. Ik sta het niet meer toe dat mensen zich in een hoekje schuil houden, er moet gewerkt worden.''

Porosjenko richtte zich tot de hoofden van onder meer het gloednieuwe Anti-corruptiebureau, veiligheidsdienst SBU, het ministerie van Binnenlandse Zaken, het Agentschap voor de preventie van corruptie en het Openbaar Ministerie. Hij kondigde wetsvoorstellen aan voor een reorganisatie het ministerie van Binnenlandse Zaken en het opzetten van een landelijke politiedienst.

Het meest urgent acht de president een reorganisatie bij de SBU die volledig ontdaan moet worden van de invloed die politieke partijen er nu nog hebben. In dat licht moet ook het ontslag van Valentin Nalivaitsjenko als algemeen directeur van de staatsveiligheidsdienst worden gezien.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: