dinsdag 16 juni 2015

Video: 'selfie soldiers' verraden Russische inmening

Verslaggever Simon Ostrovski van de internationale tv-zender Vice News is er in geslaagd het spoor van een Russische soldaat naar Oost-Oekraïne te volgen, waarmee opnieuw de directe Russische betrokkenheid bij het conflict met de separatisten wordt aangetoond. Ostrovski werd op het idee voor zijn speurtocht gebracht door de Britse burgerjournalist en blogger Eliot Higgins die bekend is geworden omdat hij aan de hand van foto's op internet kon aangeven waar soldaten en terroristen zich bevinden.

In de door Vice News uitgezonden reportage zegt Higgins, die sinds kort samenwerkt met de Amerikaanse denktank de Atlantische Raad, dat hij er niet aan twijfelt dat Rusland direct betrokken is bij de gebeurtenissen in Oekraïne, dat Russische artillerie aanvallen heeft uitgevoerd tegen het Oekraïense leger en dat Rusland er voor zorgt dat er militair materieel en soldaten naar het buurland gaan.

Ostrovski ging net als Higgins te werk met foto's die hij op internet vond. Hij wist van soldaat Bato Dambajaev aan te tonen dat die van een Russische legereenheid aan de grens met Mongolië naar Oekraïne is gegaan en daar voor de separatisten vecht, nog altijd in dienst van het Russische leger.

Bronnen: Ukraine Today, Vice News, YouTube

Geen opmerkingen: