vrijdag 28 augustus 2015

Chef SBOe: Rusland verzamelt wapens en soldaten

Rusland heeft grote aantallen zware wapens en soldaten verzameld in de door de separatisten bezette gebieden in Oost-Oekraïne en dat kan volgens Vasil Hritsak, het hoofd van staatsveiligheidsdienst SBOe, alleen maar duiden op een ophanden zijnde grote aanval. ''Er zijn ook aanzienlijke voorraden aangelegd van brandstoffen en munitie'', zei Hritsak vanmiddag op een persconferentie. De voorraden gaan via de recent aangelegde pontonbruggen over de rivier Siverski Donets, maar ook per spoor.

Hritsak noemde ook de namen van enkele generaals die volgens de SBOe de leiding hebben over de Russische troepen in de Donbas. Zo zouden het 1e en 2e legerkorps geleid worden door kolonel-generaal Aleksandr Lents, generaal Valeri Gerasimov, kolonel-generaal Aleksandr Galkin, kolonel-generaal Andrej Serdjoekov, luitenant-generaal Andrej Goeroeljov, luitenant-generaal Sergej Solomatin en majoor-generaal Sergej Joedin.

De voormalige separatistenleider Aleksandr Borodaj heeft op een persconferentie in Moskou gezegd dat tussen de 30.000 en 50.000 Russische vrijwilligers meevechten met de rebellen in de Donbas. Ze zouden zich nog altijd op Oekraïens grondgebied bevinden, maar niet de hele tijd in actie zijn geweest in de afgelopen anderhalf jaar. Borodaj kondigde de oprichting aan van een Unie van Donbas Vrijwilligers.

Bronnen: Unian, Ukrinform

Geen opmerkingen: