dinsdag 25 augustus 2015

Filmregisseur Sentsov krijgt 20 jaar cel in Rusland

Een Russische militaire rechtbank heeft heeft de Oekraïense filmregisseur Oleg Sentsov veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar. Alexander Koltsjenko, die actie voerde tegen de Russische annexatie van de Krim, kreeg tien jaar cel opgelegd. Beide mannen zouden volgens de rechtbank in Rostov-aan-de-Don betrokken zijn geweest bij twee brandjes in de kantoren van de politieke partij Verenigd Rusland en de Russische gemeenschap in Simferopol in april vorig jaar.

Sentsov kreeg de zwaarste straf omdat hij organisator van de brandstichtingen wordt gezien. Hij heeft tijdens het proces tegen hem herhaaldelijk laten weten dat hij valselijk is beschuldigd. De filmregisseur demonstreerde mee op Maidan in de winter van 2013/2014. Hij werd eind mei gearresteerd toen hij mee deed aan een pro-Oekraïense demonstratie op de Krim.

Tegelijk met hem werden nog drie bekende Oekraïners gearresteerd, waaronder Koltsjenko. Gennadi Afanasjev en Alexej Tsjirnigo zijn eerder al tot zeven haar gevangenisstraf veroordeeld wegens terrorisme.

Amnesty-medewerker Bogdan Ovtsjaroek woonde het proces tegen Sentsov en Koltsjenko bij en constateerde dat de rechtszaak tegen hem illegaal is, aangezien het volgens internationale regels verboden is om inwoners van een bezet gebied, in dit geval De Krim, buiten dit gebied te brengen, in dit geval Rusland.

''Deze rechtszaak is duidelijk bedoeld om ze te straffen voor hun verzet tegen de annexatie van de Krim'', aldus Ovtsjaroek. Hij vindt bovendien dat Sentsov's beschuldiging dat hij is gemarteld onvoldoende door de rechtbank is onderzocht.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: